Mättat fett: Exempel och hälsorisker du bör känna till
Mättat fett och omättat fett är två typer av fetter som påverkar hälsan olika. Mättat fett, som finns i kött och mejeriprodukter, kan öka kolesterol och öka risken för hjärtsjukdomar. Varför är mättat fett dåligt? Det bidrar till att täppa igen artärer. Omättat fett, som i olivolja och nötter, är nyttigare. Exempel på omättat fett exempel inkluderar omega-3 och omega-6. Fleromättat fett är en undergrupp som stödjer hjärnan och hjärtat. Är mättat fett bra? I små mängder, men ersätt gärna med omättat fett.
📑 Vad är inkluderat?.
- Mättat och omättat fett: Mättat fett är fast i rumstemperatur, medan omättat fett är flytande. Båda påverkar hälsan olika. Ladda ner våra PDF-mallar nedan:
- Varför är mättat fett dåligt: Överdriven konsumtion kan höja kolesterolet och öka hjärtriskerna. Få våra anpassade mallar här:
Nedan finns två knappar för att ladda ner mallarna i PDF och/eller DOC:
🔎 Vanliga frågor
Exempel på matvaror med mättat fett inkluderar smör, ost, fet mjölk, grädde, glass, bakverk gjorda på smör eller choklad samt fett kött.
Mättat fett anses vara dåligt eftersom det kan höja nivån av LDL-kolesterol (det "dåliga" kolesterolet) i blodet, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Mättat fett har inga dubbelbindningar i fettsyrakedjorna och är oftast fast vid rumstemperatur, medan omättat fett har en eller flera dubbelbindningar och är oftast flytande. Omättat fett anses generellt vara nyttigare.
Ja, hälsosamma alternativ inkluderar oljor som rapsolja och olivolja, som innehåller en hög andel enkelomättat och fleromättat fett.
Ja, på vår webbplats finns det nedladdningsbara mallar i PDF- och DOC-format med listor över matvaror som innehåller mättat fett.
