Miljö och montering

Miljö och montering

Dela artikel

CDC Wall består av gipsskivor med tapet på. Miljömässigt bedöms de som klass A, vilket är den högsta värderingen hos Sunda Hus. Ett vattenbaserat lim används vid tillverkningen av skivorna.
Tack vare montering med ett speciellt beslag används bara cirka 10 skruvar per gipsskiva, jämfört med cirka 50 skruvar traditionellt. Det sparar både tid och arbetsbelastning på kroppen.

Montering
CDC Wall är uppbyggd precis som en traditionell gipsvägg. Skivorna monteras på reglar med c/c 900 mm i u-profiler av stål eller trä. Skivorna kan även monteras utanpå ett inre skivlager av gips, OSB eller andra material.

Gipsskivans kant spåras innan ytskiktet läggs på. I detta spår sätts ett speciellt montagebeslag som skruvas på regelstomme eller bakomliggande skivor. Beslaget har spetsar åt två håll, vilket gör att nästa skiva trycks in i det beslag som har skruvats fast i föregående skiva.
Beslagen sätts med ett avstånd på 500 mm. Skivorna hanteras och bearbetas precis som traditionell gips, med gipskniv för kapning.
Upphängning av inredning på CDC Wall sker precis som på traditionell gipsvägg och enligt skruvtillverkarens rekommendationer.
Väggen kan tvättas med en lätt fuktad trasa och lite diskmedel.
Skivorna kan målas med väggfärg, om så önskas. Vid ljusare kulörer kan en strykning räcka om den efterdras vått i vått.
Skador lagas med finspackel och därefter målas hela den lagade skivan med en mycket fin roller. Standardkulören är NCS S 0500-N.

MÅTT
Bredd: 900 mm
Längd: levereras efter takhöjd upp till 3500 mm
Vikt: ca 10 kg/m2

FÖRVARING
CDC Wall levereras på pall till arbetsplatsen, med upp till 30 skivor/pall. Skivorna ligger med de fina sidorna mot varandra.
Vi kan även leverera tillhörande väggmaterial, såsom reglar, skenor och isolering.
Materialet är relativt fuktkänsligt och ska tas in i torr byggnad direkt efter lossning.
Undvik att dra skivorna mot varandra, då eventuellt skräp kan repa ytskiktet. Hantera även kanterna med försiktighet, så att de inte blir kantstötta.

Materialförfrågan Läs mer

Våra miljöer